Пропускане към основното съдържание

Всеки сам строи живота си – строй мъдро, с хъс и желание

мъдрост, живот, строи, строител, желание, мотивация, хъс, резултат, мъдра, история, цел
Имало един майстор строител, който решил да се пенсионира. Той уведомил своя работодател – бизнесмен, който се грижел за поръчките – за своите планове да напусне бизнеса със строене на домове и да живее по-спокоен живот с жена си и другите членове на семейството си. Въпреки, че сериозната заплата щяла да му липсва, решението вече било взето и компанията трябвала да се оправя без него.
Неговият работодател помолил за една последна услуга. „Построй една последна къща – като лична услуга за мен”. Строителят се съгласил, но си личало, че нямал голямо желание. Той бил загубил ентусиазма и мотивацията си и използвал не достатъчно добри материали и не се стараел изобщо. Това наистина бил лош начин да приключи кариерата си.


Когато, в крайна сметка, работата приключила и неговият работодател дошъл да огледа новата къща – той се спрял пред вратата извадил ключа и го подал на строителя. „Това е твоята къща”, казал той – „Моят подарък за теб”.
Какъв шок и срам изпитал строителят тогава. Ако знаел, че строи своята къща щял да направи всичко много по-различно. Сега трябвало да обитава дом, който не бил добре построен.
Същото се случва ежедневно с всички ни. Ние сме „строителите” на собствения си живот и повечето хора просто реагират слабо или апатично на нещата, вместо да действат решително – с хъс и желание. Точно в най-важния момент много хора не дават най-доброто от себе си и когато се огледат после разбират, че неприятните ситуации, в които попадат са същите тези, които те са създали. А всичко е можело да бъде много по-различно.


Мислете за себе си като за създатели. Мислете за живота си като за собствен дом. Всеки ден Вие забивате пирон, слагате дъска или издигате стена. Стройте разумно. Това е единственият живот, който някога ще строите. Дори и да живеете само един ден повече, този ден заслужава да бъде изживян с достойнство, мотивация и любов.
Има един плакат, който казва „Животът е – направи си сам – проект”. Кой би могъл да го каже по-точно. Твоят живот днес е резултат от твоето отношение и избор, които си правил в миналото. Твоят живот утре ще бъде резултат от това, което правиш днес.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Chinese Settle into French Vineyards. But Château Imperial Rabbit?

By ADAM NOSSITER from NYT World https://nyti.ms/2G3N3Bu via IFTTT

‘The Wedding Guest’ Review: On the Run in India

By BEN KENIGSBERG from NYT Movies https://ift.tt/2Tp4DHy via IFTTT

‘Aladdin’ Trailer: Will Smith Finally Loses the Blue Face

By BRUCE FRETTS from NYT Movies https://ift.tt/2EZmcVl via IFTTT