Пропускане към основното съдържание

50 успели хора, които първо са се провалили (част 2)

Холивудски Звезди.
Тези лица са ни познати от големия екран, но изброените по-долу актьори, актриси и сценаристи са опитали от вкуса на провала преди да успеят.
успели, успешни, успели хора, успешни хора, успех, провал, провалили22. Джери Сейнфилд: Почти всеки знае кой е Сейнфилд, но когато за първи път се качил на сцена, той се панирал и бил освиркан. Той вярвал, че може да се справи, затова на следващата вечер изиграл скеча си и получил аплодисментите на публиката.
23. Фред Астер: На първия си кастинг получил листче, на което пишело: „Не може да играе. Не може да пее. Почти плешив. Може да танцува мъничко.“ Астер станал известен актьор, но запазил листчето, за да му напомня откъде е тръгнал.
24. Сидни Поатие: На първото си прослушване сценаристът му казал: „Защо не спреш да губиш времето на всички и не отидеш да миеш чинии някъде?“ Решен да му докаже „че го бива”, Поатие спечелил Оскар и станал един от най-уважаваните актьори.
25. Жана Моро: Когато още била млада, на френската актриса казали, че не е достатъчно красива, за да участва във филми. Това изобщо не било вярно, защото след това участвала в над 100 филма и спечелила много награди.
26. Чарли Чаплин: Трудно е да си представим смешен филм без участието на Чаплин, но в началото сценаристите отхвърляли идеите му, защото според тях били прекалено безсмислени, за да са интересни.
27. Люсил Бол: Люсил е била номинирана за 13 Еми награди и е спечелила 4 от тях. Преди да вземе главната роля в „Аз обичам Люси“, била считана за провалила се актриса. Даже частните и учители по актьорско майсторство и казвали да си търси друга кариера. Тя естествено им доказала, че може да успее.
28. Харисън Форд: По време на снимките на първия си филм, казали на Форд, че нямал необходимите качества да бъде звезда. Но с участията си във филми като „Междузвездни войни“ и „Индиана Джоунс“, Форд гордо доказва, че е точно обратното.
29. Мерилин Монро: Въпреки, че звездата на Монро залезе рано, тя доказа, че е имала период на голям успех в живота си. Агентите в модните агенции и казвали, че е по-добре да си търси работа като секретарка. Но въпреки това, тя станала успешна актриса и модел.
30. Оливър Стоун: Спечелилият Оскар режисьор, написал първия си роман, докато учил в Йейл, което му коствало – напускането на университета. Това решение не било сполучливо, защото книгата била отхвърлена от издателите и била издадена чак през 1998 г., и не била приета никак добре. Стоун се преместил да живее във Виетнам, където преподавал Английски, като по-късно взел участие във войната там. Спечелил две Лилави Сърца, което му помогнало да намери вдъхновение за по-нататъшната му работа, която в повечето случаи се фокусирала около война.

Писатели и художници.
Всички сме чували за гладуващи художници и писатели, но тези истории ни показват, че здравата работа и вяра в себе си наистина се отплащат.
успели, успешни, успели хора, успешни хора, успех, провал, провалили31. Винсънт Ван Гог: През живота си Ван Гог е продал само една картина, и то на приятел за много малко пари. Ван Гог не е имал успех докато е бил жив, но продължил да рисува и успял да нарисува над 800 картини, които сега се продават за стотици милиони.
32. Емили Дикинсън: Отшелничка и поетеса – Емили Дикинсън е известна американска писателка. Но в живота си нямала успех, като само няколко от хилядите и творби били издадени.
33. Теодор Гейзел: Днес почти всяко дете е чело „Котката в Ръкавицата“ и „Зелените Яйца“ , но първата книга на Гейзел била отхвърлена от над 27 различни издателя.
34. Чарлз Шулц: Шулц е известен с комикса на Фъстъците, но докато бил в гимназия всичките му комикси били отхвърлени. След като завършил подал молба за работа в Уолт Дисни, но не бил приет.





35. Стивън Спилбърг: Името Спилбърг е синоним на голям бюджет и невероятни филми, но това не винаги е било така. Спилбърг се опитал три пъти да влезе в Университета на Южна Калифорния по Театър, Филми и Телевизия, но не го приели. Спилбърг се записал в друго учебно заведение, но скоро се махнал, за да стане режисьор. 35 години след това се завърнал в университета, за да си вземе дипломата.
36. Стивън Кинг: Първата му книга, трилърът „Кери“ получил 30 отказа, което го накарало да я хвърли в кофата. Жена му го накарала да я намери и да пробва отново, което било причина за успеха. С над 100 издадени книги, Кинг е един от най-продаваните автори.
37. Зен Грей: Този популярен писател започнал кариерата си, като зъболекар, но тази дейност изобщо не му харесвала. И така започнал да пише, но се сблъскал с много отхвърляния и откази. Казали му, че не става за автор и най-добре да се откаже. Отнело му доста време, но на 40 годишна възраст, Зен издал първата си книга, а след това и над 90 други свои произведения. Продажбите му надхвърлят 50 милиона копия по целия свят.
38. Дж. К. Роулинг: Роулинг може да е спечелила доста пари от Хари Потър, но преди това била безработна, депресирана, разведена и отглеждала сама детето си, докато учила и пишела роман. От жена на прага на оцеляването, Роулинг се превърнала в една от най-богатите жени на планетата.
39. Моне: Днес картините на Моне се продават за милиони, но докато е бил жив всички му се подигравали и получил отказ от художественото ателие, Париж Салон. Моне продължил да се усъвършенства и така помогнал доста на модерното изкуство.
30. Джак Лондон: Този известен американски актьор не винаги е имал успех. Издал е книги като „Белият Зъб“ и „Дивото Зове“, но преди да го направи е претърпял стотици провали.
41. Луиза Мей Олкът: Повечето хора са запознати с творбата на Олкът, „Малки Жени”.  Но Олкът се е сблъсквала с най-различни затруднения, докато успее да издаде творбите си. Първоначално е работила като прислужница, за да свързва двата края.
Музиканти.
Музиката им е най-продаваната, най-обичаната и най-популярната в света, но зад успеха на всички тези хора се крие огромна решителност и постоянство.
успели, успешни, успели хора, успешни хора, успех, провал, провалили42. Моцарт: Моцарт е започнал да композира на 5 годишна възраст, написвайки повече от 600 творби, които днес се считат за едни от най-добрите, правени някога. Но на Моцарт изобщо не му е било лесно, бил е нервен, което е довело до изключването му от оркестър. Умира в огромна бедност и нищета и дори е нямал средства за собствен гроб.
43. Елвис Пресли: Един от най-продаваните музиканти, който се слуша години след смъртта му. Но през 1954 г., Елвис все още е бил никой. Джими Дени, мениджър на Гранд Ол Опрай, го уволнява и му казва: „Нищо няма да стане от теб, синко. Най-добре започни отново да караш камион.”
44. Игор Стравински: През 1913 г., когато Стравински дебютира с “Rite of Spring”, бил прогонен от града от публиката. Но точно тази негова творба променя начина на мислене на композиторите през 19 век.
45. Бийтълс: Много малко хора могат да отрекат силата на тази супер група, все още популярна из целия свят с многото си хитове. Но когато са започвали, звукозаписна компания им казала, че няма да успеят. Казали са им: „Не харесваме звученето ви, а и китарата вече е прекалено изтъркан инструмент.” Две неща, с които светът не е бил съгласен.
46. Бетовен: Когато бил малък, Бетовен използвал цигулката най-вече за собствените си композиции и почти не тренирал, за да стане виртуоз. Въпреки любовта му към композирането, учителите му казвали, че не става за нищо и че няма да успее да стане композитор. Бетовен, обаче, продължил да се бори и създал някои от най-хубавите симфонии, пет, от които е композирал, когато е бил напълно глух.


Атлети.
Докато някои спортисти моментално излитат по пътя на славата, други минават през път изпълнен с препятствия, подобно на тези, изброени по-долу.
успели, успешни, успели хора, успешни хора, успех, провал, провалили47. Майкъл Джордан: Повечето хора няма да повярват, когато чуят, че най-добрият баскетболист на всички времена е бил изхвърлен от училищния си отбор. Но това не го спряло. Джордан казва: „Изпуснал съм над 9000 стрелби в кариерата си, изгубил съм почти 300 мача. 26 пъти ми е било възлагано да направя победния изстрел и съм изпускал. Провалял съм се отново и отново в живота си. Това е причината да успея.”
48. Стан Смит: На този играч на тенис, даже не му е било позволено да събира топките отстрани, защото според организаторите, той бил твърде тромав и непохватен. Смит ги опровергал, като спечелил Уимбълдън, Ю Ес Оупен и 8 Дейвис Купи.
49. Бейб Рут: Повечето хора знаят за него заради рекорда му по хоумръни (714) /в бейзбола – успешното тичане през всички бази след удар на топката/, но в комплект с всички тези хоумръни дошли и доста страйкаути (1330) /в бейзбола – неуспех при опит да се удари топката/. Даже десетилетия наред той държал рекорда по страйкаути. Когато са го питали за тези неуспехи, той отговорил: „Всеки страйкаут ме приближава до следващия хоумрън.”
50. Том Ландри: Като треньор на Далас Каубоис, Ландри донесъл две победи на Супер Бол, 5 NFC Шампионата, а също и държи рекорда за най-много победи. Също така се отличава с това, че има най-лошият първи сезон (нито една победа) и печели по-малко от 5 игри през следващите четири сезона.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Chinese Settle into French Vineyards. But Château Imperial Rabbit?

By ADAM NOSSITER from NYT World https://nyti.ms/2G3N3Bu via IFTTT

‘The Wedding Guest’ Review: On the Run in India

By BEN KENIGSBERG from NYT Movies https://ift.tt/2Tp4DHy via IFTTT

‘Aladdin’ Trailer: Will Smith Finally Loses the Blue Face

By BRUCE FRETTS from NYT Movies https://ift.tt/2EZmcVl via IFTTT