Пропускане към основното съдържание

Как изглежда Армения след идването на власт на Николо Пашинян?



 Арменците гледат с огромен позитивизъм на случващото се в страната и свалянето от власт на президента Серж Саркисян. Кредитът на новия премиер на Армения Николо Пашинян е огромен. Това каза Вартануш Топакбашян, гл. ред. на изданието "Ереван", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Гостът посочи, че т. нар. „карабахски клан“, който управляваше страната от две десетилетия, е диктувал изцяло събитията и процесите в Армения, допускайки наличието на много нередности.

    „Огромни злоупотреби са допуснати от хора от този клан. Вероятно голяма част от арменците не са имали точна представа за сериозните мащаби, в които се е случвало ограбването на страната“.

Топакбашян каза, че Пашинян няма парламентарна група в момента. Целите му за предсрочни парламентарни и президентски избори гостът определи като опит за печелене на мнозинство в парламента.

    „Пашинян трябва да направи всичко възможно в тази насока, въпреки че започват да се появяват амбиции от няколко политически сили за консолидация“.

За икономиката в Армения журналистът посочи, че миналата година е отбелязала ръст. Според нея този ръст може да се превърне в тенденция и да продължи и тази, стига страната да се справи с корупцията.

Тя добави, че към момента министър-председателят на страната търси варианти за развитие на бизнеса там и насърчаване на инвеститорския интерес, за разлика от предходните управляващи, търсещи начини за получаване на финансова помощ отвън.

    „Пашинян апелира към арменците извън страната да се върнат в Армения, да могат да разработят бизнеса си при равни условия, нещо, което беше невъзможно до момента, и да инвестират в страната. Пашинян не търси помощи, а варианти за работни места и предпоставки за икономическо развитие. Той акцентира върху развитието на селското стопанство, туризма и технологичния сектор“.

Топакбашян коментира и промяната в отбранителната политика на Армения. Тя посочи, че се работи много за създаването на една изцяло нова военна стратегия, а чрез кредита на страната от Русия тя е финализирано и въоръжаването си.

Според госта за Русия най-важен е мирът в Кавказ и той надделява над финансовия интерес на страната да продава оръжия.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Chinese Settle into French Vineyards. But Château Imperial Rabbit?

By ADAM NOSSITER from NYT World https://nyti.ms/2G3N3Bu via IFTTT

‘The Wedding Guest’ Review: On the Run in India

By BEN KENIGSBERG from NYT Movies https://ift.tt/2Tp4DHy via IFTTT

‘Aladdin’ Trailer: Will Smith Finally Loses the Blue Face

By BRUCE FRETTS from NYT Movies https://ift.tt/2EZmcVl via IFTTT